İSKORPİT

Kafa büyük olup, vücudun yarısı kadardır. Kafasında sayısız diken ile girinti ve çıkıntı vardır. Vücut rengi koyu kırmızıdan, açık pembeye kadar değişme gösterir. Göğüs yüzgeci fazla geniş ve yuvarlaktır. Birinci sırt yüzgecinin onbir, anüs yüzgecinin üç, karın yüzgecinin bir dikeni zehir taşır.

ÜREME DÖNEMİ : İskorpitin üreme dönemi yaşadığı denize göre değişir. Karadeniz'de haziran-eylül, Ege'de ise şubat-aralık ayları arasında yumurta bırakır.

Karadenizde Haziran-Eylül ayları arasında, Ege ve Akdeniz’de ise Şubat-Aralık ayları arasında ürerler.

TÜKETİM ZAMANI

TÜR / AY OCK ŞUB MART NSN MAY HAZ TEM AĞU EYL EKM KSM ARLK
İskorpit
(Karadeniz'de)
                       
İskorpit
(Ege ve Akdeniz'de)
                       

TÜKETİM ŞEKLİ : Çorba, yahni, buğulama , pilaki, fleto tava olarak tüketilir. Çorbası çok makbuldür.

YEMEK TARİFİ

İSKORPİT ÇORBASI

Malzemeler
3 su bardağı haşlanmış balık suyu
2 çorba kaşığı un,
3 yumurta
1 kaşık sadeyağ,
1 limon
1 tutam karabiber, tuz.

Hazırlanışı
Balık suyu ateşte kaynarken, bir bardak suda un ezilir, kaynayan balık suyuna un kokusu gidinceye kadar karıştıra karıştıra pişirilir. Tuzu atılır, ateşten indirilir. Ayrı bir kapta yumurtaların yalnız sarıları çatal ile çırpılır. Çorbanın sıcak suyundan kaşık kaşık alarak yumurta sarılarının üzerine eklenerek sürekli çırpılır. 4-5 kaşık daha koyduktan sonra da limonunu sıkarak içine karıştırmalıdır. Hazırlanan bu terbiye unlu balık çorbasına katılır. Karıştırılır servis kâsesine boşaltılır. Üzerine yağ kızdırılır. Dökülür bol karabiber serpilir.
/