DÜLGER

Boyu 50-60 santimetreye ulaşan dülger balığı, geçici balıktır. Mayısta Marmara'dan Karadeniz'e çıkar. Akdeniz, Ege, Marmara ve kısmen de Karadeniz'de yaşayan, kalın pullarla örtülü dülger balığı, etobur bir balıktır. Büyük ağzıyla kendinden küçük pek çok balığı yutarcasına yer. Genelde 60-70 metre derinliklerde yaşar. Dülger balığı, Đzmir-Antalya arası yörelerimizde peygamber, dikenli peygamber balığı olarak da tanılır. Eti lezzetli, beyaz ve yararlıdır.

ÜREME DÖNEMİ : Bu balıklar 4 yaşında eşeysel olgunluğa ulaşırlar. Üreme dönemi ise Mayıs – Temmuz aylarını kapsar. Yumurta sayısı oldukça azdır. Yumurta çapı 1.4-1.8 mm’dir. Yumurta ve 4-6 günlük kuluçka döneminden sonra çıkan larvalar pelajiktir. Sahillerde, körfez ve koylarda rastlanan larvaları planktonla beslenir.

TÜKETİM ZAMANI

TÜR / AY OCK ŞUB MART NSN MAY HAZ TEM AĞU EYL EKM KSM ARLK
Dülger                        

YEMEK TARİFİ

DÜLGER BALIĞI ÇORBASI

Malzemeler
1 kilo dülger balığı
1 adet büyük boy patates
2 adet havuç
1 adet küçük boy kuru soğan
4 diş sarımsak
1 adet defneyaprağı
1/2 kahve fincanı pirinç
1/2 demet maydanoz
40 gr margarin
Yeterince tuz ve karabiber
Arzu edenler için
Kereviz ve salça
Terbiyesi için
3 adet yumurta sarısı
1 adet limon suyu
Su
İsteğe göre; 1 çorba kaşığı un

Hazırlanışı
Ayıkladığımız ve yıkadığımız dülger balıklarını, dörde böldüğümüz kuru soğan ve defneyaprağı ile birlikte haşlayalım. Suyunu süzüp başka bir kaba aldıktan sonra, dülger balıklarının etlerini, derilerinden ve kılçıklarından ayıralım. Patatesi, havuçları ve sarımsakları soyup yarım zar büyüklüğünde keselim. Süzdüğümüz balık suyunun içine atıp haşlayalım. Pirinçleri ve ince kıydığımız maydanozları ilave edip biraz daha haşladıktan sonra, ayıkladığımız balıkları, yeterince tuz ve karabiber ile birlikte ilave edelim. Yumurta sarılarını, limon suyu ile birlikte çırpıp kaynamakta olan balık suyundan aldığımız bir kepçe su ile ılıştırdıktan sonra, hazırladığımız terbiyeyi de çorbaya ilave edip servis yapalım.
/

GALERİ

  • DÜLGER
  • DÜLGER
  • DÜLGER
  • DÜLGER
  • DÜLGER